De meest vergeten zaken bij het regelen van een scheiding

Notarissen zijn niet altijd betrokken bij het regelen van een scheiding maar zien vaak wel jaren later wat er ongeregeld is gebleven. Bijvoorbeeld als iemand overlijdt, blijkt een ex nog rechten te hebben omdat er wat vergeten is te regelen bij de scheiding. Of als het huis verkocht moet worden, blijkt ook de ex nog eigenaar te zijn.  

Hieronder een aantal zaken die nog al eens vergeten worden bij de scheiding van getrouwde of samenwonende stellen:

1. wijzigen polis van levensverzekering

Vaak is het niet meer de bedoeling dat je ex de uitkering uit levensverzekering krijgt. Maar dan moet je in een aantal gevallen wel de polis laten aanpassen. Of je de polis moet aanpassen, hangt af van hoe de begunstiging op de polis is omschreven. Je moet de polis onder meer aanpassen als je ex daar met naam op genoemd staat zonder de aanduiding 'echtgenoot' of 'partner'.

2. pensioen laten ‘liggen’

Vaak wordt vergeten afspraken te maken over de verevening van pensioen. In de wet is het uitgangspunt dat beide ex-en recht hebben op het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Volgens recent onderzoek van Motivaction laten 2 op de 3 vrouwen bij de scheiding pensioen ‘liggen’, als je hier klikt lees je meer over dat onderzoek. 

Binnen twee jaar na de scheiding moet aan de pensioenuitvoerder gevraagd worden de verevening te regelen.

3. uitvoeren afspraken in het echtscheidingsconvenant

Het komt voor dat exen denken dat het vastleggen van afspraken in het echtscheidingconvenant voldoende is. Maar veel van de afspraken uit het echtscheidingsconvenant moeten nog worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als je afspreekt dat een van beide partners in het huis blijft wonen en daar eigenaar van wordt. Het huis moet dan nog wel via de notaris en het kadaster op naam van die partner gezet worden. Als degene die in het huis blijft wonen jaren later het huis wil verkopen, moet de notaris nog de ex gaan opsporen omdat die nodig is voor de verkoop. En als de ex is hertrouwd en daarna nog een keer is gescheiden, dan wordt het nog ingewikkelder.

4. testament checken

Het is belangrijk bij een scheiding af te vragen of het testament dat in het verleden is gemaakt berekend is op de situatie van scheiding. Vragen die dan gesteld moeten worden zijn onder meer:


  • heeft de ex-partner nog rechten op basis van het testament? 


  • heeft de familie van de ex nog rechten, of zijn ze bijvoorbeeld tot voogd aangewezen? Daar kan na de scheiding anders over worden gedacht.  


  • als er kinderen zijn: kan de ex dan toch nog erven via de kinderen?





De meest vergeten zaken bij het regelen van een scheiding

verder in het nieuws

Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
Video:  digitale nalatenschap in tv programma Radar
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
direct notariële hulp