Prinsjesdag 2022: dit zijn de belastingplannen voor 2023

20 september 2022nieuws

Vandaag is het Prinsjesdag. De troonrede is voorgelezen en de Miljoenennota en het Belastingplan 2023 zijn gepresenteerd. Hieronder worden een aantal belangrijke plannen voor je uitgelicht. Omdat de plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten, kunnen ze worden aangepast.

Heb je naar aanleiding van deze plannen ons advies nodig? Goed advies heeft tijd nodig, dus houdt daar s.v.p. rekening mee.

Een uitgebreidere toelichting op de plannen van Prinsjesdag vind je in onze nieuwsbrief. Ben je nog geen abonnee? Mail dan s.v.p. naar communicatie@netwerknotarissen.nl.

- jubelton gaat verdwijnen

De belastingvrije schenking voor de eigen woning, ook wel ‘jubelton’ genoemd, gaat verdwijnen. In 2022 is het de laatste keer dat nog maximaal € 106.671 voor de eigen woning geschonken kan worden.

- verhoging overdrachtsbelasting

Sinds 1 januari 2021 betalen beleggers en ondernemers die een bedrijfspand kopen 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs van hun aankoop. Het kabinet stelt voor dit percentage te verhogen met 2,4% naar 10,4%.

Voor de startersvrijstelling geldt nu een woningwaardegrens van € 400.000. Deze wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000.

- veranderingen inkomstenbelasting

Vanaf 2026 wordt een nieuwe wet voor box 3, sparen en beleggen, verwacht. In de tussentijd wordt er vanaf 2023 het rendement van uw vermogen op een nieuwe manier berekend. De belasting voor bedrijven (vennootschapsbelasting) gaat omhoog. Dit geldt ook voor ondernemers die in box 2 belasting betalen.

- btw op zonnepanelen

Het kabinet wil dat zonnepanelen die men koopt om op het dak te leggen of dichtbij de woning te plaatsen, zonder btw gekocht kunnen worden. Ook de installateur hoeft geen btw te rekenen bij het plaatsen van de zonnepanelen op of bij de woning.

- lenen bij de eigen B.V.

Vorige week is door de Tweede Kamer een wet aangenomen waardoor voortaan belasting betaald moet worden als er zeer grote schulden zijn aan de eigen B.V. Het gaat om schulden vanaf € 700.000. Als er bijvoorbeeld een schuld is aan de eigen B.V. van 1 miljoen euro, moet er over € 300.000 belasting worden betaald.

Schulden die bij de B.V. gemaakt zijn voor de eigen woning worden niet meegeteld.

Prinsjesdag 2022: dit zijn de belastingplannen voor 2023

verder in het nieuws

In het Financieele dagblad: niet-getrouwde ouders opgelet
23 mei 2023nieuws

In het Financieele dagblad: niet-getrouwde ouders opgelet

Als jullie niet getrouwd zijn maar wel kinderen hebben dan is niet alles goed geregeld. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen werkte mee aan een artikel in het Financieele...

lees verder >
Gehoord in Nieuwsweekend: meer ruzie over erfenissen
24 april 2023nieuws

Gehoord in Nieuwsweekend: meer ruzie over erfenissen

Erfenissen worden steeds groter. Komt er daardoor ook meer ruzie over erfenissen? Zaterdag 22 april was Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen te gast in het NPO Radio 1...

lees verder >
Gezien in Max Meldpunt: hoe financieel misbruik te voorkomen?
17 april 2023nieuws

Gezien in Max Meldpunt: hoe financieel misbruik te voorkomen?

In het tv-programma Max Meldpunt van 14 april kwam het onderwerp financieel misbruik van ouderen aan de orde. In de uitzending besprak Lucienne van der Geld  van Netwerk Notarissen o.a....

lees verder >
direct notariële hulp