Uit elkaar gaan met een koopwoning; wat moet je regelen? #woonmaand

Hebben jullie besloten uit elkaar te gaan? Dan moeten jullie wat gaan regelen voor de woning waarvan jullie allebei eigenaar zijn. Er zijn kort gezegd twee opties; één van jullie blijft in de woning wonen of jullie verkopen de woning. Dat geldt voor getrouwde partners en voor ongetrouwde samenwoners. 

Eén blijft in de woning 

Als één van jullie in de woning wil blijven wonen dan moet de bank toestemming geven voor de hypotheek. De bank kijkt onder meer naar het inkomen dat de degene heeft die in het huis blijft wonen. Als dat niet hoog genoeg is om de aflossing en rente van te betalen, dan geeft de bank geen toestemming. Dit betekent dat de hypotheekschuld (en de woning) van jullie samen blijft. Veel stellen gaan dan toch het huis verkopen. 

Als de bank wél toestemming geeft dan kan de woning (en de bijbehorende hypotheek) bij de notaris op één naam worden gezet. De partner die in de woning blijft wonen moet dan wel de helft van de overwaarde (het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld) aan de ander betalen. Als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning, dan moeten jullie allebei de helft van het verschil (de restschuld) betalen. 

De woning verkopen

De tweede optie is de woning samen verkopen. Jullie moeten dan samen het eens worden voor welke vraagprijs jullie de woning te koop zetten en voor welk bedrag jullie de woning verkopen. 

Het kan dat jullie bij de aankoop van de woning of later niet hetzelfde bedrag hebben ingelegd. Het is niet altijd zo dat dit extra bedrag bij uit elkaar gaan of bij verkoop van de woning wordt terugbetaald. Dit hangt af van de afspraken die jullie hierover hebben gemaakt. Als jullie in de tussentijd zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dan kan het anders in elkaar steken. 

Uit elkaar gaan met een koopwoning; wat moet je regelen? #woonmaand

verder in het nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?
4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
Levenstestament niet alleen voor oude mensen
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
direct notariële hulp