Word je bestuurder? Een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid.

Als je toetreedt tot een bestuur is het belangrijk om te weten waar je precies aan begint. Wat is je taak? Waar ben je verantwoordelijk voor? Waar begint én eindigt jouw aansprakelijkheid?

Hieronder belangrijke informatie en vitale tips voor aspirant bestuurders.

Over welke bestuurder hebben we het hier?

Onderstaande informatie is van toepassing op bestuurders van een van de volgende rechtspersonen:
- vereniging (met notariële akte)
- stichting
- besloten vennootschap (bv)
- naamloze vennootschap (nv)
- coöperatie.
Deze worden hierna aangeduid als: ‘rechtspersoon’.

Bestuurder wordt je niet zomaar!

De procedure voor je benoeming als bestuurder staat in de statuten van je rechtspersoon. Je bent pas bestuurder als je je benoeming ook aanvaardt. Inschrijving in het handelsregister daarna is cruciaal. Zo kan iedereen zien dat jij bestuurder bent.

Zolang je niet bent ingeschreven in het handelsregister kun je beter nog geen zaken regelen als bestuurder. Je bent dan namelijk persoonlijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die je aangaat.

Wat is je taak als bestuurder en ben je immuun voor aansprakelijkheid?

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor het ‘beleid’ van de rechtspersoon. Jij moet zorgen dat de zaken financieel op orde zijn, dat er een goede administratie is en dat de activiteiten naar behoren worden uitgevoerd.
Je moet ook rekening houden met de belangen van anderen, zoals schuldeisers en je bent niet immuun voor aansprakelijkheid.

Zo kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als je een verplichting aangaat die de rechtspersoon nooit kan nakomen of als je onterecht meewerkt aan een uitbetaling aan aandeelhouders. Ook selectief betalen aan schuldeisers kan je opbreken. Want als de rechtspersoon hierdoor andere schuldeisers niet meer kan betalen heb jij je taak niet goed uitgevoerd. En kun je aansprakelijk worden gesteld.
Als een medebestuurder dit soort zaken verkeerd doet en jij niet op tijd maatregelen neemt, kun je ook aansprakelijk worden gesteld.

Hoe voorkom je aansprakelijkheid als bestuurder?

Als je niet aansprakelijk wilt worden gesteld, moet je als bestuurder zorgen dat je goed functioneert en het overzicht houdt, zodat er geen problemen ontstaan. Je kunt natuurlijk taken uitbesteden, maar zorg dat je altijd zicht houdt op de financiële gang van zaken, de administratie en de activiteiten. Als je ziet dat er zaken niet goed gaan, moet je maatregelen treffen.
Elk jaar maak je een jaarrekening of zorg je voor een ander financieel overzicht. Je kunt je aansprakelijkheid beperken door deze stukken te laten controleren en door de rechtspersoon kwijting te laten geven voor het gevoerde beleid.

Kun je je verzekeren voor aansprakelijkheid?

Het is mogelijk om je als bestuurder te verzekeren voor aansprakelijkheid. Een dergelijke verzekering geeft echter nooit een 100% dekking. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan voor welke zaken de verzekering dekking geeft en voor welke periode. Houd er rekening mee dat je ook nog kunt worden aangesproken als je inmiddels geen bestuurder meer bent.

Word je bestuurder? Een grote eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid.

verder in het nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?
4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
Levenstestament niet alleen voor oude mensen
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
direct notariële hulp