Je wilt toch niet wakker liggen van je droomhuis?

wonen & belastingen

Als je een huis koopt, krijg je met verschillende soorten belasting te maken. Om te beginnen de overdrachtsbelasting. Als je zelf in de woning gaat wonen, betaal je 2% aan overdrachtsbelasting over de koopsom. Maar als je het huis koopt als belegging (bijvoorbeeld voor de verhuur of als vakantiewoning) dan betaal je 10,4% aan overdrachtsbelasting. Starters hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen over de woning die zij kopen om zelf in te gaan wonen, als aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Als in de koopsom ook een bedrag zit voor overgenomen roerende zaken (zoals gordijnrails en een stellingkast in de garage), dan mag je de waarde van die roerende zaken aftrekken van de koopsom. Hierdoor betaal je minder overdrachtsbelasting. Je moet dan wel een lijst maken van welke roerende zaken je van de eigenaar hebt overgenomen. Als eigenaar ga je ook onroerendezaakbelasting (ozb) en andere belastingen betalen.

Ook voor de inkomstenbelasting verandert er het een en ander als je eigenaar bent van een woning. Afhankelijk van het feit of je er zelf woont (eigen woning) of dat de woning als belegging wordt gebruikt, heb je te maken met belasting die je betaalt in verschillende boxen: box 1 (eigen woning) of box 3 (belegging).


wonen & besparen

Er zijn verschillende manieren om te geld besparen met je woning. Bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te nemen of het deel van je huis te verhuren dat je niet gebruikt.
Ga je verhuren? Dan is het belangrijk om je vooraf te laten adviseren over het huurcontract dat je aanbiedt. Je zit namelijk al snel jarenlang vast aan een huurder.
Als je van plan bent energiebesparende maatregelen te nemen, dan zijn er misschien subsidies of andere tegemoetkomingen van toepassing. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen neemt, dan kun je de btw op de aanschaf terugvragen. Je moet daarvoor wel aangifte doen bij de Belastingdienst, die je voortaan als ondernemer voor de btw ziet als je stroom levert aan je energieleverancier.

wonen & geld lenen

Bij wie ga je geld lenen om een huis te kopen? Dat kan ‘gewoon’ bij de bank maar ook bij pa en ma. Als je geld leent bij een bank om een huis te kopen, dan wil de bank in ruil daarvoor onder meer een hypotheekrecht op je huis. Met een hypotheekrecht heeft de bank zekerheid dat je ooit de hypothecaire geldlening terugbetaalt. Als je het huis in de toekomst namelijk verkoopt, moet je uit de verkoopopbrengst eerst de bank de lening terugbetalen. En als je de hypotheekrente niet meer betaalt, dan kan de bank (na aanmaningen) uiteindelijk je huis op een veiling verkopen.


wonen & levensverzekering

Wie betaalt je hypotheek als je bent overleden? De vraag die daaraan voorafgaat is: wie erft je huis. Als je bijvoorbeeld samenwoont en jullie hypotheek is op twee inkomens afgesloten, kun je dan de hypotheek in je eentje opbrengen als de ander is overleden? Maar ook als je familie erfgenaam is, kan het handig zijn een levensverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat de polis dan goed in elkaar steekt. Niet alleen voor de erfbelasting, maar ook in combinatie met je testament. De Netwerknotaris kan je hiermee helpen.

wonen & relatie

Als je een huis koopt en je gaat er met een partner in wonen, is de vraag: wordt je samen of alleen eigenaar van het huis? Het antwoord op die vraag hangt ook af van je samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Als je samen eigenaar wordt, dan deel je ook samen in de waardeontwikkeling van het huis. In de meeste samenlevingscontracten en huwelijkse voorwaarden is geregeld dat je de hypotheekrente naar evenredigheid van je inkomen moet betalen. De aflossingen op de hypotheken worden vaak gezien als een investering in het huis en meestal betaal je de aflossingen in de verhouding waarin je eigenaar bent. Stopt een van jullie spaargeld in het huis? Dan is het verstandig om dit te laten vastleggen door de Netwerknotaris, zodat bij een scheiding duidelijk is om welk bedrag het gaat en onder welke condities het moet worden terugbetaald.
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is alles 50/50 en maakt het eigenlijk helemaal niet uit wie en in welke verhouding je het huis en de kosten daarvan betaald. Dat kan anders zijn als je een erfenis in het huis steekt.

Het moet juridisch en financieel goed zitten met mijn woning.

Het is té belangrijk om nog langer te wachten. Tijd dus om contact op te nemen.

notaris vinden
Geld lenen bij de bank of bij mijn ouders?
Mogen de buren door mijn tuin lopen?
Ik wil een onpartijdig iemand mijn koop-contract laten checken.
direct notariële hulp